Foto

Brownie nr. 2C Folding Autographic ca. 1920

Jeg har interesseret mig for fotografering siden jeg var barn. Viste kamera er dog et, jeg har erhvervet til min samling. I begyndelsen brugte jeg min mors 6×9 kasseapparat, men omkring 1956 købte jeg mit første kamera.

Voigtländer Viti-B

Det var et Voigtländer Vito-B 24x36mm. Et tysk kamera, der blev produceret i årene 1954-1958. Det var dyrt, i hvert fald set med en lærlingeløn. Men det var kvalitet og tog nogle fine billeder. Dog var der jo nogle afledte omkostninger i form af fremkaldning og kopiering af billeder, så det næste blev investering i et brugt forstørrelsesapparat , samt det nødvendig tilbehør. Den grundlæggende teknik lærte jeg af en bekendt til mine forældre. Det kostede selvfølgelig nogle lærepenge, men det gav også en stor tilfredshed, idet jeg nu selv kunne fremkalde filmene og lave billederne i den størrelse og beskæring, jeg ønskede. Det gik fint, indtil jeg på seminariets liniehold i biologi fik smag for alt småkravlet og fik lyst til at fotografere disse til illustrationer i opgaver og rapporter. I Østergade i Silkeborg lå “Foto Østerport.” Der stod kameraet. Et “Edixa Mat-Reflex.” med udskiftelig optik. Der var bare lige det med prisen. Som seminarielev måtte jeg leve for 300 kr. om måneden. Men med Voigtländeren i bytte kom prisen ned i 300 kr. Så nu kunne der tages billeder,  og med forsatslinser og mellemringe kunne jeg en løbebille til at fylde hele billedfladen. Levermæssigt måtte jeg skrotte en måned.

Edixa Mat-Reflex med lysskaktsøger

Siden er det skiftet til andre modeller, og i dag er film og forstørrelsesapparat fortid til fordel for digitale kameraer. I dag er hovedkameraet et Nikon D-7200 med diverse objektiver samt et kompaktkamera, der altid følger mig. Det er stadig med fokus på naturbilleder insekter og planter og en fugl i ny og næ. Og naturligvis familiebilleder.